Ефективното управление и разходване на средствата от здравни вноски - тази цели си поставя кандидатът за шеф на НЗОК проф. Камен Плочев. Той бе изслушан днес, 27 юли в здравната комисия в парламента. НЗОК,РЗОК,РЗИ ще правят внезапни проверки по плана му.

"Кръстя се на един Господ- спазването на Закона", увери проф. Плочев. Че не тръгва на война с никого, успокои номинираният за шеф на НЗОК, но подчерта, че няма да толерира некадърност и корупция.

Депутатите от Здравната комисия провериха документите на Камен Плочев

Депутатите от Здравната комисия провериха документите на Камен Плочев

Плочев е лична номинация на министър Петров

Докато в сила влезе електронното здравеопазване, Плочев вижда необходимостта от паралелен достъп до медицинска помощ. Плановете на проф. Плочев са за специална генерична политика, отделно той обеща и прозрачно договаряне на отстъпките за лекарства.

Оптимизацията на някои структури,също е сред плановете на Камен Плочев. Целесъобразността ще е водещият принцип в работата му, увери кандидата за шеф на здравната каса.

Плочев се закани да не позволява административно произволие и планира да спре заседанията на НЗОК в нечий апартамент.

Стана ясно още, че трябва да се спре подхода на "малкото дете, което плаче и само иска пари". "Ще му дадеш, колкото му трябва", подчерта Камен Плочев

Нужда от засилен обществен контрол вижда кандидатът за високия пост в НЗОК. "Лечебните заведения трябва да публикуват отчетите за харчовете си", това и необходимостта от реформа, изтъкна проф. Плочев.

Зравеопазването по закон е търговия, но здравето не е стока, а ценност, категоричен е Камен Плочев.

"Някой злоупотребява ли със здравето на хората", пита той и заяви, че пари няма да се дават на "играчи, които не могат да си правят сметката".

Законите трябва да се спразват, а не да се тълкуват. Здравноосигурителният фонд не е банкомат,каза още той. "Плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт "Илиянци", недоволен е Плочев от качеството на лечението, което получават пациентите.