Служебното правителство сложи край на дългогодишния казус с изграждането на Национална детска болница.

"Има окончателно избран терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на почти всички критерии за модерна европейска детска болница", съобщи новината здравният министър Асен Меджидиев на брифинг след началото на редовното заседание на Министерски съвет в сряда.

"Теренът е с големина от 40 декара и се намира в "Овча купел"/"Горна баня" до ортопедичната болница. Теренът е изключително подходящ, тъй като има много добър климат на конкретното място, има достъп до метро и други комуникации. Теренът позволява да бъде изграден и отделно хотел за родители, и рехабилитационен център, да бъдат обособените отделни структури и всички такива спрямо заложените потребности", поясни още той.

В конкретика - въпросният парцел се намира в началото на квартал "Горна Баня" в близост до Околовръстния път, непосредствено до СБАЛ по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев".

В подробния устройствен план на София теренът е бил отреден за болничен комплекс, но висящ проблем през годините е било наличието на частен парцел в центъра му. Със съдействието на кмета на район "Овча купел" обаче е направена замяна, което да "развърже ръцете" на държавата, добави на свой ред регионалният министър Иван Шишков.

МЗ отлага решението си за частна детска болница заради пропуски в документите

МЗ отлага решението си за частна детска болница заради пропуски в документите

Очаква се до края на седмицата служебният здравен министър да обяви решението за терен за националната педиатрия

"В предишния вариант държавата е изгубила около 3 години. Чрез обявяването му за национален обект, считаме, че по най-бързия, че може да се придвижи процедурата и да стигнем до изменение на ПУП, като министърът ще има възможност да го одобри в съкратени срокове", подчерта той.

Собственикът на частния имот ще подпише договор с държавата непосредствено след решението на МС, до месец-два трябва да бъде изменен ПУП, а след това следва издаването на виза за проучване и проектиране, а държавата да изготви на ясно задание за строеж, уточни на въпрос на News.bg шефът на регионалното ведомство. "Така че сроковете са напълно ясни."

Каква ще е съдбата на прословутото скеле до Александровска болница, където се планираше да бъде Национална детска болница, остава неясно.

"Старата сграда не отговаря нито на подробния устройствен план, нито на общия устройствен план на София. Това е въпрос на анализ, все пак тя е изграден строеж. Но освен градоустройствените проблеми, тази сграда не отговаря на модерните изисквания за детска болница. Така че ако изобщо има някакъв живот в нея и може да бъде запазена, то трябва да се направи анализ в обратната посока - като какво друго би могла да бъде ползвана като назначение", каза Иван Шишков.

Асен Меджидиев обеща терен за Детска болница

Асен Меджидиев обеща терен за Детска болница

МЗ няма пари и не може да се меси директно в остойностяването на труда на лекарите