След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По негови думи при толкова заразни вируси нещата се развиват бързо. Така било и при някои от особено заразите щамове на грипа, с които сме се сблъсквали. В рамките на януари и февруари каквото се случи - ще се случи, и ще започнем сравнително бързо нормализиране още в края на февруари, прогнозира той.

"Очевидно е, че в момента катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което започна във Великобритания и се пренесе в Западна Европа, дойде и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба", отбеляза здравният инспектор.

Според него никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон. Той обаче посочи, че в рамките на две години коронавирусът е използвал целия си капацитет да ни занимава със себе си. Време е по нормалния еволюционен път той да свикне с нас и да стане не толкова патогенен, да се превърне в една обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много и когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки, заяви Кунчев и допълни, че за него. ключовата дума е ваксинация.

Брънзалов не вижда основание за локдаун - пандемията вървяла към финал

Брънзалов не вижда основание за локдаун - пандемията вървяла към финал

Зам.-шефът на БЛС иска Мангъров да обясни лъжите си

Относно прогнозите на математиците за по 40-70 000 заразени на ден той отбеляза, че вероятно са малко предозирани. Според него и в момента заболеваемостта е достатъчно висока.

Кунчев посочи, че според математиците реалната заболеваемост е около две и половина до три - три и половина пъти от тази, която официално се регистрира, така че и сега ги имаме тези 30-40 000 заразени на ден.

На въпрос дали може да се каже, че в ден с 11 000 заразени реалният им брой е около 30 000, той потвърди, че вероятно е някъде там реалната бройка. "Сравнявайки и в момента в Западна Европа заболеваемостта е около и над 2000 на 100 000. При нас в момента в най-засегнатите градове се движи от около 1200 до 14000 на 100 000. Няма изненада, Омикрон протича така - ще засегне много хора, няма да ги засегне много тежко, дай Боже, защото и в това не сме напълно сигурни. Засега при нас поне се потвърждава това, че е по-лек, защото дори на фона на тези много случаи заетостта на интензивните легла е на приемливо ниво, което няма да затрудни здравната система", коментира здравният инспектор.

Относно новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията, Кунчев поясни, че е нямало да е съгласен, ако това е бил единственият фактор. Тежестта обаче била разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата, и то не само интензивните, но и заболеваемостта.

По негови думи желанието да се даде ударение на тежките форми се дължи до голяма степен на характеристиката на Омикрон и на това, че очакваното по-леко протичане ще доведе до много бройки, но ако то не води до чак такава голяма нужда от хоспитализация и смъртност, няма да е такъв проблем за здравната система.

9874 новозаразени и 86 починали с коронавирус за денонощие

9874 новозаразени и 86 починали с коронавирус за денонощие

615 души са приети за лечение, а 1924 са записани като излекувани

"Още преди месец казах, че тази вълна няма да удари толкова лошо здравната система, колкото икономиката. Обикновено говорим за училища, но представете си едно огромно производство, в което отсъстват до 35% , то на практика се срива. Това по-скоро е проблемът. Иначе с тези темпове ще се справим", увери Кунчев.

Той посочи, че когато Омикрон е толкова заразен, когато успява 30-40% да заобикаля част от нашия имунитет, независимо дали след прекарване или имунизация, единствено бустерната доза дава достатъчна гаранция че 3-4 месеца си предпазен. "Ние не можем да предотвратим епидемията. Единственото, което се стремим да направим, е да я избутаме във времето, така че да имаме готовност да реагираме - да имаме легла, лекарства, кислород, ваксини, както и леко да притъпим високия връх и той да бъде приемлив", поясни здравният инспектор.

Относно заканите на лидера на "Възраждане", че ако не отпаднат мерките, ще обсадят сградата на Министерския съвет, Кунчев призова никой да не се поддава на такъв рекет, защото това не води но нищо.

"Ако я докараме дотам като държава улицата да определя какво трябва да се прави и какви мерки трябва да се вземат, по-добре да вдигаме ръце и да се предаваме. И сега мерките не са кой знае колко ефективни, но ако хора неспециалисти започнат да дават съвет какво да става и едва ли не да притискат правителството - няма да се случи нищо добро", категоричен бе той.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%