По-съответно е на обстановката хората да разбират голям процент от детайлите, които се съобщават.

С това са съгласни пулмологът д-р Александър Симидчиев и бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков за новата форма на провеждане на брифингите на Оперативния щаб в борбата срещу коронавируса.

Поднасянето на информация за коронавируса не трябва да бъде емоционално натоварено, а фактологично. Ако смятаме, че хората са деца, трябва да работим с много повече емоции, но ако работим с възрастни, трябва да обясняваме първо защо, каза в студиото на БиТиВи пулмологът Симидчиев.

Д-р Спас Спасков, бивш шеф на "Пирогов" е на мнение, че първоначалната форма на брифингите е била правилна, защото е трябвало хората да се стреснат, че има реална заплаха за тяхното здраве. Сега вече нещата се променят и заради това може да се мине към по-мек вариант на поднасянето на информация, обясни д-р Спасков.

По-добре е да се отвори пътуването между градовете, отколкото да се носи някаква хипотетична наказателна отговорност, смята доктор Спасков.

Докторите са на едно мнение, че още дълго време ще живеем с коронавируса и едва ли толкова бързо ще бъде направена ваксина срещу вируса. Според д-р Симидчиев ваксината БЦЖ със сигурност дава резултат срещу коронавируса. Поуката от това, което ни се случва е, че трябва да се взимат предварителни мерки, а не когато дойде проблемът, заключиха лекарите.

Д-р Спасков отбеляза, че настоящите мерки показват как бихме действали в други случаи, ако се появи инфекция от типа особено "опасни инфекции". Той е на мнение, че за в бъдеще ще бъдем по-внимателни и във взимането на мерки.