Коклюшът е опасен за неваксинираните малки деца. Затова предупреди епидемиологът д-р Христиана Бацелова пред БТВ.

Тя обясни, че на 12-годишна възраст се поставя последната ваксина за коклюш. Много е важно бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, за да могат да предпазят детето и да има имунитет, призова Бацелова. Симптомите на коклюш започват с хрема, отпадналост, кашлица. При кърмачетата може и да няма така характерната магарешка кашлица. При по-големите е характерна магарешка кашлица и преминава за няколко седмици.

Коклюш като цяло дори и при най-високо ваксинирани държави започва да се разпространяват случаите, защото няма траен доживотен имунитет, обясни Бацелова.

"Българските майки могат да бъдат спокойни, че ваксините, които се прилагат са проверени, имат разрешение за употреба и не носят никакъв риск за здравето." Това заяви и в студиото и на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов. Той представи нагледно целия имунизационен календар в България, призова българските родители да престанат да се правят на лекари и да го спазват.

Спасов също така заяви, че бременните жени могат да се ваксинират срещу коклюш и така да предадат имунитет на децата си, но тази цел и държавата трябва да се свърши работата и да закупи съответния брой ваксини. Към момента такава кампания няма и ваксинацията би се заплащала от пациентите.

"Основният проблем при нас лекарите е, че всъщност, за да се стигне до една епидемия, това зависи от поведението на петте милиона "лекари", които живеят и работят в България. Населението ни е 6 милиона и половина души, един милион са децата и останалите 5 милиона и 400 хиляди души са доктори, които разбират и спорят с нас", заяви д-р Спасов.