Държавата забрави българските пациенти на хемодиализа. За една процедура на пациент у нас се плащат 144 лева. В тези пари трябва да се включат транспорт, съдов достъп, имунизации, скъпоструващи медикаменти и заплати на персонала, който извършва хемодиализата, заяви пред Дарик нефрологът д-р Николай Тодоров.

Средствата са крайно недостатъчни и за да компенсират недостига, българските лекари купуват най-евтините материали и недостатъчно лекарства, които не покриват нуждите на болните.

Това е и една от основните причини за високата смъртност сред пациентите на хемодиализа у нас. В страната ни има само 17 детските нефролози.

Според медика, родната хемодиализа е останала с 40 години назад. "Нашата хемодиализа в България, колкото и да е модерна, тя стои на нивото на 80-е години на миналия век", каза д-р Николай Тодоров.

"В България болните са около 3000. За съжаление остава висока смъртността на пациентите на хемодиализа, тъй като хемодиализата не би могла да се развива и да върви добре при този начин на финансиране. Финансирането от години си стои на една и съща сума - 144 лева на пациент на хемодиализа", обясни д-р Тодоров.

В тази сума влизат транспорт, съдов достъп, имунизации, скъпоструващи медикаменти, заплатите на персонала за самата процедура. "В България цената на хемодиализа е 70 евро. В Македония, Сърбия е 110 евро, в Румъния - около 115 евро, в Гърция - 200 евро, в Турция - 300 евро. Машините са едни и същи, материалите, които се ползват, са едни и същи.
Не може за 70 евро да влиза всички, особено в нашето отделение, тъй като ние обслужваме окръга. Има болни, които пътуват 200 километра за хемодиализа и после още 200 обратно да се върнат - през ден. Този транспорт влиза в тези 144 лева. Ние сме в дълг спрямо болните", обясни нефрологът.

Д-р Николай Тодоров обясни, че икономията се прави, като се купуват най-евтините материали: "Заплатите са недостатъчни, затова не идват млади лекари, въобще не идват сестри. Специализанти идват, но си отиват. Ние сме лекари, които сме пред пенсиониране. Аз самият съм пенсионер и работя и знам, че никога няма да се пенсионирам, докато не умра", категоричен бе медикът.