Българският лекарски съюз свиква национален протест срещу политиката на здравното министерство. Протестът ще се състои на 6 април от 15 часа на площада пред Министерския съвет, съобщиха от БЛС.

В изявление до медиите от лекарската организация посочват, че са положили всички усилия, за да подкрепят провеждането на реформи, но вместо това МЗ приема правила, които са във вреда на пациентите и медиците, и са довели до хаос в здравната система.      

Лекарите изразяват своето възмущение от тиражираните манипулации и обидното отношение на здравния министър.


Пълният текст на изявлението:

Управителният съвет на БЛС положи всички усилия да подкрепи реформите – не анонимно, а открито, в диалог с всички отговорни институции. Месеци наред давахме своите експертни анализи, писахме препоръки, правихме предложения. Почти нищо от това не бе взето предвид. Приеха се и се приемат правила, открито насочени срещу българските медици и в ущърб на нашите пациенти, което доведе до хаос в системата. В поредица от решения и декларации ясно заявихме своето несъгласие. За съжаление, от МЗ отговориха с изфабрикувани обвинения, манипулации и откровени лъжи.

Търпението ни се изчерпа. Отговорността, която носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права и демократичните основи на държавата ни. Категорично заявяваме, че нямаме политически амбиции. Нашите конкретни искания са:

Продължаване действието на НРД 2015 и сключване на анекс, подписан от БЛС и НЗОК, към него.

Настояваме за възстановяване на ефективно договорно начало.

Настояваме бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите.

Настояваме за администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно.

Настояваме за свободен избор на пациентите къде да се лекуват.

Настояваме за честна конкуренция по точни правила.

Настояваме за истинска европейска реформа и модерно здравеопазване.

Настояваме министър Москов да се извини на нас - българските лекари, за обидното отношение.

В защита на тези искания и във връзка със започналите протестни действия, днес УС на БЛС реши:

  1. Обявява Национален протест на лекарите в Република България!
  2. Призовава всички лекари да подкрепят протестните действия и да се включат в тях.
  3. Призовава всички лекари да поставят лентичка с надпис „Протест” на белите престилки, като по този начин изразят своята съпричастност към справедливите ни искания.
  4. Възлага на Районните колегии да организират протестни действия по места.
  5. Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност.
  6. Призоваваме всички лекари от страната на национален протестен митинг под мотото: „Истинска реформа за истинска медицина” на 6 април от 15 часа на площада пред Министерски съвет.
  7. Обръщаме се към нашите колеги – медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, санитари и друг персонал – с призив за единодействие в защита на достойнството ни и справедливите ни искания.
  8. Обръщаме се към управляващите да не допускат репресивни действия към участниците в протестите.
  9. Призоваваме нашите пациенти да ни подкрепят, като се включат в подписка в защита на нашите искания и вземат участие в Националния протест.
  10. Декларираме, че протестите на българските лекари са в защита на правата, интересите, здравето и живота на всеки български гражданин.

УС на БЛС
София, 30.03.2016 г.