Протести от днес започват лекарите от частните болници. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

Недоволството им е заради служебния Рамков договор. Медиците в общинските и държавните болници ще решат дали да подкрепят искането на частните. 

Припомняме, че миналата седмица протестираха личните лекари. В крайна сметка те решиха от днес да прекратят протестите в името на пациентите. Джипитата обаче остават в стачна готовност. 

Д-р Болтаджиев обясни, че още в петък е имало поредни писма от НЗОК с различна информация за отчитане на пациентите. Той коментира, че не работят по клиничните пътеки от отменената наредба номер 40. По думите на председателя на сдружението на частните болници цялата нормативна база във въпросния документ била под съмнение. В „Държавен вестник” не били обнародвани новите клинични пътеки.

Лекуваме по правилата на медицината и по старите алгоритми. Дай Боже, да останем само по правилата на медицината”, коментира още д-р Николай Болтаджиев.

По неговото мнение единственото решение е да се работи по Рамковия договор от миналата година, докато бъде подписан новият за 2017 година. Новите правила са наложени административно, подчерта специалистът.