"Жена ми цял живот е била с ниско кръвно, а те казват, че е починала от хипертония. Детето ми е в кома. Ако се събуди, ще бъде увредено. Казаха ми, че в момента е невъзможно бебето да бъде преместено в друга болница, но аз съм доволен от хората, които се грижат за него. Те са професионалисти", коментира пред НоваТВ Владислав Якимов, съпруг на починалата 38-годишна родилка в Плевен.

Операцията беше планирана и започна в 9 часа. В 9 и 30 часа медицинско лице каза в коридора, че има планирано секцио за 9 часа сутринта, което още не е започнало, защото има проблем с упойката. 20 минути по-късно изнесоха детенцето ми на ръце на изкуствено дишане, обясни Якимов.

Жената почина, а бебето е в кома след планирано секцио в университетската болница в града. Прокуратурата разследва случая, а министерство на здравеопазването назначи проверка.

"Веднага след смъртта на родилката е направена проверка по случая. Направена е аутопсия и чакаме резултатите. РЗИ също проверява случая, както и медицинския одит. Докато не излязат резултатите от аутопсията, не можем да дадем някакво изявление, тъй като не знаем какво се е случило", обясни Момчил Цветков, ПР на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен.

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Бебето е в много тежко състояние

Родителите на починалата Маргарита са на мнение, че смъртта е вследствие на лекарска грешка. "Екипът, който трябваше да я оперира, беше подбран. Когато тя се записа там на консултация, й обясниха, че избор на екип заедно с операцията ще й струва 900 лева", коментира Веска Петрова, майка на родилката.

"Според нас смъртта е настъпила в 9 и 30 часа, тъй като детето са го извадили от операционната в 9 и 50 часа и то е било повече от 10 минути без кислород. Това означава, че майката е била починала и детето не е имало кислород", допълва Петър Петров, баща Маргарита.