"Намираме се в режим на свободно падане. Това обяви пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар от София.

По думите му общопрактикуващите лекари дават своя дан в борбата с коронавируса, действа се по извънреден начин, когато си на война, а ние сме в състояние на война, обяви личният лекар.

БАН и институт "Пастьор" очакват прототип на ваксина срещу коронавируса до края на годината

БАН и институт "Пастьор" очакват прототип на ваксина срещу коронавируса до края на годината

Разработват традиционната инжекционна, но и инхалационна

Всеки негов пациент, който се оплаква от температура, се оказва с Covid-19, а всеки втори или трети развива пневмония. Д-р Янев предположи, че подобна е картината и при неговите колеги.

"В кабинетите си ние преглеждаме само Covid болни и ако след шестчасово дежурство трябва да ходим по домовете, тогава всички, които чакат съвет от нас, ще останат без помощ. Средно по 100 разговора провеждам дневно с пациенти, през нощта също. Имам около 1000 пациенти, има колеги с практики от по 2000, 3000 пациенти, техните телефонни разговори са сигурно повече", обясни личният лекар.

Той даваме терапия, препоръки, получаваме от пациентите допълнителна информация и всеки ден контролираме терапията, която сме им назначили. Внимаваме за момента, в който започват да се влошават, каза медикът.

"Лекар, който добре разпитва, добре диагностицира", затова д-р Янев не смята за нередно консултирането на болни по телефона.

По думите му е престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло.

"Голяма част от пациентите успяваме да задържим в доболнична помощ. Работим с протокол, когато видим, че човекът се влошава, го насочваме към лечебно заведение... Ако така продължават нещата, влизаме в сценария на Северна Италия и хората с пневмонии ще умират в домовете си. Картината е лоша и драматична", каза личният лекар.

Д-р Валентин Янев предупреди, че ако кризата продължава да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира, лекарите ще се разболеят, кабинетите ще затворят. Според него целта е да се забави заразяването и за това е необходимо да се затегнат мерките.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%