Протестът на общопрактикуващите лекари продължава и днес.

Лекари от още 9 области в страната се присъединяват към ефективната стачка. Това означава, че джипитата в 18 области вече не обслужват пациенти.

Солидарни с протеста на общопрактикуващите лекари са и лекари от общински и частни болници. Те днес ще носят ленти на престилките си.

Следващата седмица и те готвят протест, а днес се очаква се Българският лекарски съюз да реши дали официално ще поиска оставката на министър Петър Москов.

Гилдията обаче не е единодушна - протестът не се подкрепя от медиците в университетските болници и спешната помощ.

Протестиращите лекарите са недоволни от предложените промени в работата на системата на здравеопазване, които трябва да влязат в сила от 1 април.

Вчера Надзорния съвет на Здравната каса прие само анекс към Рамковия договор за миналата година, който след отказа на гилдията да подпише нов Рамков  договор, ще важи и през тази година.

Според този анекс над 36 милиона лева допълнително получава доболничната помощ, от тях 13 милиона ще са за личните лекари, обяви вчера министърът на здравеопазването.

Личните лекари обаче остават недоволни и не възнамеряват да сключат договори със здравната каса. От НЗОК обявиха,че здравно осигурените пациенти ще могат да бъдат приемани в болница и без направление, а в последствие могат да сменят личния си лекар с друг, който има договор с касата.