"Увеличават се хората, които са болни от коронавирус. Каквото и да кажа за мерките, ще бъде грешно, но мисля, че мерките такива, точно в този си вид, няма да решат проблема". Това заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Най-важните мерки са носенето на маските и спазването на хигиенните правила. Оттук трябва да се започне и това е истината, изтъкна доц. Киров.

"Хора, не се правете не герои, носете маските, където трябва, мийте си ръцете - елементарни правила и това ще ви предпази. Не е нужно да ви затварят, отидете в магазина, но си сложете маските в магазина и си ги сложете правилно", призова медикът.

Той опроверга твърденията, че личните лекари не искали да поставят РНК ваксини. От самото начало се обсъждало какви ваксини къде да се складират и как да се складират. Тогава се обсъдила възможността, че най-лесно приложима е ваксината на "АстраЗенека", но след време се видяло, че и РНК ваксините могат да се складират няколко дни в обикновени хладилници и в рамките на 5-6 часа да бъдат приложени.

Вече са в сила новите противоепидемични мерки

Вече са в сила новите противоепидемични мерки

Страната е в трети локдаун - от днес до 31 март

Доц. Киров призова здравните власти да не разпределят ваксините на секундата, а първо да ги съберат и да ги разпределят наведнъж, като приоритетно да бъдат разпределени към личните лекари. Той е на мнение, че "зелените коридори" за ваксинация не вършат работа. Иначе медиците също били "зелени коридори", но за тях никои не говорил.

Може и ние да правим РНК ваксините, а и ние вече сме разработили и нашата част от логистиката, изтъкна доц. Киров и допълни, че джипитата не получават РНК ваксини.

Близо 75% от личните лекари са получили между 10-40 дози ваксини към 12 март, а 85% от лекарите са заявили между 50 и 200 дози. При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат имунизирани, отбеляза той.

Пациентите с коронавирус в болница са вече 8660, поставени са  2358 ваксини

Пациентите с коронавирус в болница са вече 8660, поставени са 2358 ваксини

Жертвите вече са над 12 хиляди...

Доц. Киров призова медиите да покажат опашките пред лекарските кабинети, за да се види, че медиците не са абдикирали от ваксинацията. "Проблеми могат да възникнат винаги и сякаш се забрави това, че сроковете за изпитване на тези ваксини бяха по-кратки и се поема някакъв риск. По-добре е да се ваксинират, отколкото не", категоричен бе доц. Киров.

Припомняме, от днес до 31 март у нас са в сила по-строги противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.