От днес до 31 март у нас са в сила по-строги противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Временно се прекратяват присъствените занимания в яслите и детските градини, училищата, школите и учебните центрове. Няма да се осъществява присъствен учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионалните направления "Медицина", "Дентална медицина", "Здравни грижи", "Фармация" и "Обществено здраве", както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

Затварят се ресторантите, моловете, кината и театрите, фитнесите, плувните и спортните комплекси, игралните зали, казината. Същото важи и за магазините с площ над 300 квадратни метра с изключение на обектите, в които се продават хранителни стоки.

Супермаркетите не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти между 8:30 и 10:30 часа преди обяд.

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

Ресторантите ще могат да извършват доставки на адреси, ще има възможност и клиентите сами да си вземат храна за дома и офиса. Заведенията в хотелите ще предлагат на гостите единствено храна по стаите.

В търговските центрове тип МОЛ ще работят с клиенти магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги, химическо чистене.

На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение при спазване на дистанция от 1.5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

Правителството стартира спешни мерки за подкрепа на бизнеса от 22 март

Правителството стартира спешни мерки за подкрепа на бизнеса от 22 март

Ще има ресурс за абсолютно всички, обеща Лъчезар Борисов

Забраняват се сватби и кръщенета, тържества и други събирания с над 15 души.

Прекратяват се също екскурзиите и посещенията на туристически обекти.

Спират свижданията в лечебните заведения, изключение се прави за посещения при пациенти в терминален стадий.

Преустановява се провеждането на конгреси и конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, събори, фестивали и други обществени събития в присъствена форма.

Преустановяват се и спортните състезания, изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Състезанията за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Работодателите организират дистанционна форма на работа, където това е възможно, като допускат присъствена работа на не повече от 50% от персонала.

В София остават отворени две детски градини за деца на медици от първа линия - 117 детска градина "Надежда" в район "Младост" и 124 детска градина "Бърборино" в район "Красно село."