От понеделник на територията на цялата страна ще влязат в сила нови ограничителни мерки.

Периодът на действие ще е 10 дни. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ в Министерски съвет. 

Ангел Кунчев: Мина времето на цветните карти - цялата страна е в червено.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене, допускат се само доставки и храна за дома и офиса, всички юридически и физически лица, които управляват места за хранене в хотелите трябва да направят организация за изхранване на гостите, преустановяват се посещенията в казината и залите, затварят се търговските обекти, остават само тип супермаркет и хипермакет, в моловете ще работят само аптеки, хранителни магазини, химическо чистене, мобилни оператори. Спират се и семинари, изложения и обществени мероприятия, затварят се фитнеси и спортни клубове, културните мероприятия, кина, концерти, театри също преустановяват работа. Забраняват се сватби, кръщенета и други с присъствие на повече от 15 човека.

Посещенията в детски градини и ясли се преустановяват.

Учениците минават на дистанционно обучение, преустановяват се изпити, дуалната система в училища и центрове за подкрепа, студентите ще провеждат само практически занятия и държавни изпити при спазване на мерките, уроците в езикови центрове и школи също спират работа.

Решението за 10-дневния локдаун е взето след разговор с премиера Бойко Борисов.

136 са починали от COVID-19 за ден, 4201 новозаразени

136 са починали от COVID-19 за ден, 4201 новозаразени

Близо 24% са положителните проби

Обсъдихме всички факти, касаещи всяка една област в страната и обезпечеността на лечебните заведения и медицинския персонал. Увеличават се пациентите с нужда от лечение в болница. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов. Заповед с конкретно описани мерки ще излезе до края на деня.

Ангелов: Това не е локдаун - не всичко е затворено, няма вечерен час, няма забрана за срещи и събиране.

Той увери обаче, че недостиг на легла на този етап няма. Заети са 7800 легла, при налични над 40 000. Отчитаме натиск към определени болници и отделни области, но засега се справяме, посочи Ангелов.

Картата на цялата страна е в червено по заболевамеост от коронавирус. Изключение е само област Търговище, която е с показатели под 100 на 100 000.

Данните от главния здравен инспектор Ангел Кунчев: страната ни се нарежда вече на 3-то място на Балканския полуостров и на 4-то място в ЕС след Чехия, Полша, Естония и Сърбия по заболеваемост. По смъртност - 11 на 100 000 - сме на първо място на Балканския полуостров и на четвъртво в Европейския съюз.

С най-висока заболеваемост са областите Бургас, Плевен, София, Враца, Кюстендил. С най-ниска заболяваемост са Търговище, Видин, Разград, Кърджали.

Шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски акцентира: 551 на 100 000 са заболелите, с 40% е нарастването в сравнение с миналата седмица. Продължава стръмното покачване на кривата на смъртността - за една седмица с 46%, на две седмици - със 124%. В момента показателите са 18.6% на 100 000. Това ни поставя на трето място след Чехия и Унгария. С 18% нарастват пациентите в болници, в интензивните отделения - 502 до 609 души, увеличението е с 21%.

България с нищо не е уникална и изключение от ситуацията, вълната от английския вариант обхвана целия континент, посочи Ангел Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза, че всички решения са били основани само на науката и практиката по целия свят. "Няма правилна схема, която да дава животоспасяващи лекарства на целия народ по света. ако ние сме последователни, вирусът не е и има различни щамове", коментира той. От няколко дни се говори и за френски вариант, който не се хваща с PCR - тест", съобщи той.

Ангелов е категоричен, че във всяко едно отношение е стояла грижата за всеки един човек и според Хипократовата клетва.

Здравният министър определи коронавирус като световна криза и призова политиците да не използват за предизборни цели. Той се обърна специално към опонентите в предизборната ситуация у нас: Ако не можете да бъдете част от решението на проблема, не бъдете част от проблема.

Здравният министър добави, че "решението мерките да са 10 дни се взема сега и няма да си позволи да бъде предсказател на бъдещето". Той е категоричен, че тенденцията се следи на 12 часа.

На въпрос обаче дали това е последната вълна, която преживява страната е света: "Не знам дали това е последна вълна. Всички правим едно и също и се надяваме на едно и също нещо да бъде постигнато. Все още никой обаче не го е постигнал."

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%