Действайте - така премиерът Бойко Борисов се обърна към здравните власти на съвещание при него преди редовния брифинг на НОЩ.

Призива "действайте" е във връзка с намерението да се въведат нови мерки - локдаун на национално ниво за 10 дни поради влошената епидемична ситуация в страната в последните две седмици. Бойко Борисов дава своето съгласие за въвеждането им въпреки очакваната политическа щета от опонентите.

"Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти."

"До 31 март ще се приложат най-строги противоепидемични мерки, защото животът и здравето на хората са най-важни", посочва Борисов и изказва съжалението, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция. Затова и системата е претоварена.

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

Това налага здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия.

Борисов е уверен, че целият бизнес знае какви усилия са положени и се полагат в момента, за да работят във възможно най-меките мерки.

"Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най-доброто от медицинска гледна точка. Стотици милиони се изляха в здравеопазването, за да предпазим живота и здравето на хората, действайте", каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Припомняме, по-рано днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще има локдаун за 10 дни.

136 са починали от COVID-19 за ден.