Ние като представители на медицинското съсловие, от наша страна организационно нещата вече са налице, но топката е в полето на пациентите. Затова аз моля пациентите, които желаят да се ваксинират, да ни се обадят, а не да чакат някои да ги покани или да ги потърси. За това призова председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в сутрешния блок на БНТ.

Срок за записването на пациентите няма. Нека ни се обаждат хората, а бройката на пациентите, които ние ориентировъчно събираме, ще помогне за логистиката на общия брой ваксини и те да бъдат доставени до нашите лаборатории, настоя лекарят.

Джипитата започват да записват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

Джипитата започват да записват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

Очаква се масовата ваксинация да започне в края на февруари, уточняват от БЛС

Доц. Киров обясни, че личните лекари извършват над 90% от имунизациите в България и на практика са готови да имунизират и срещу коронавирус. При нас ще е най-добре и най-удобно да се прави ваксината, която ще започнат да я внасят съвсем скоро, която не изисква толкова условия за съхранение и ще се употребява по-лесно, обясни лекарят.

За Любомир Киров твърденията за масовата имунизация в страната му звучат помпозно. "Нека да е ясно, че всеки желаещ, който заяви, че иска да бъде имунизиран, ще бъде имунизиран и няма да ги делим "на такива", и на други, увери медикът.

Три области остават в червено по разпространение на COVID-19

Три области остават в червено по разпространение на COVID-19

В момента се намираме на 27-мо място в ЕС по заболеваемост и на 6-то на Балканите

Доц. Киров подчерта, че се ваксинират здрави хора и те не могат да бъдат никаква заплаха. Комуникацията между двете страни и носенето на лични предпазни средства е най-важното, и когато се отива при лекар, и когато се посещава магазина, каза още той.

Припомняме, днес новите установени с коронавирус са 560, а от началото на епидемията у нас 217 574 души са преминала през инфекцията. Жертвите са 8973. Процесът на ваксинация започна на 27 декември, след което последваха няколко доставки. 

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%