Омбудсманът Мая Манолова внесе проекторешение в Столичния общински съвет (СОС) за отпадане на юрисконсултските хонорари на "Топлофикация", съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Манолова иска от "Топлофикация София" ЕАД да спрат да претендират и за юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти - длъжници.

Освен това, на 22 декември 2016 година общественият защитник със своя екип ще присъства на последното предколедно заседание на СОС, на което ще бъде разгледан бизнес-план на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г.

Манолова обжалва отказа на "Топлофикация" да каже колко дела са завели през 2015

Манолова обжалва отказа на "Топлофикация" да каже колко дела са завели през 2015

Омбудсманът пита колко данъци са платили юристконсултите на дружеството

"Смятам да отида на това заседание и да задам много въпроси по отношение на топлофикационното дружество. Ще настоявам и ще намеря начин да предложа проекторешение, с което да се забрани на монополиста да товари гражданите с допълнителни разходи, каквито са хонорарите на юрисконсултите му", е категоричната позиция на Мая Манолова.

Топлофикация продава половин гарсионера за дълг от 295 лева
Обновена

Топлофикация продава половин гарсионера за дълг от 295 лева

Парното и топлата вода във врачанския дом са изключени от години

Припомняме, че за миналата година са заведени 21 хил. дела от "Топлофикация София" ЕАД. Претендираните юрисконсултски възнаграждения в заповедното (300 лева), в исковото (300 лева) и в изпълнителното (350 лева) производства са в размер общо на 950 лева, без значение от размера на задължението, като има случаи, в които това са суми от порядъка до 10 лв.

В същото време заплатите на юрисконсултите са включени в цената на топлинната енергия, за която плащат столичани. Приходите на дружеството от хонорарите на юрисконсултите за 2015 г са около 15 мил. лева.

До внасянето на проекторешението в СОС на омбудсмана Мая Манолова се стигна след като на 7 октомври 2016 г. тя поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от "Топлофикация София".

Омбудсманът не получи изрично решение в рамките на 14-дневния срок, описан в Закона. Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Мая Манолова обжалва пред Административен съд - София град отказа на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.