Редовната и постоянна употреба на марихуана води до това, че човек престава да усеща удоволствие от очакването на каквото и да е приятно или изгодно за него нещо в бъдеще, което от своя страна увеличава риска от развиване на зависимости от други видове наркотици. Медицинската хипотеза е публикувана в списанието JAMA Psychiatry, пише агенция Новости.

При изследване с течение на времето хора, употребявали редовно марихуана, все по-слабо реагират на възможност да получат пари.

Това, което изглежда съблазнително за повечето хора, започва да се възприема като обичайно и неинтригуващо за употребяващите марихуана.

Това указва, макар и да не доказва, че мозъчният център на удоволстията за тези хора е „уловен” от веществото, без което те не могат да чувстват удоволствие или силни емоции, твърти Мери Хайтсег от университета в Мичиган.

Според нея и колектива й, поведението на мозъка може да обясни защо много фенове на марихуаната преминават лесно от нея към други, по-тежки наркотици и като цяло това довежда до психологическа, а и физическа зависимост.

Заключенията се базират на проведено в продължение на четири години изследване на около стотина млади хора, активно употребявали марихуана. Периодично те били изследване чрез игра с условия за парични или други награди и съответно с наказания или глоби.

В рамките на играта се наблюдава реакцията на т.нар. нуклеус акумбенс, прилежащото ядро на префронталния кортекс на главния мозък, което е част от т.нар. център на удоволствията.
Обикновено перспективата за получаване на нещо с почти гарантиран резултат е прилив на удоволствие и се отразява в дейността на тази част от мозъка.

Оказа се, че това не е така, когато става въпрос за хора, които постоянно употребяват марихуана. При доброволците, пушили трева повече и по-дълго време, въпросният център не реагира на възможността за получаване на награда, той е като "уловен" от марихуаната.

Учените смятат, че това се дължи на факта, че мозъците им са започнали да сдружават автоматично удоволствие само с марихуана.

"Ние сме програмирани от природата с упражняването на действия и поведения, които ни карат да се чувстваме удоволствие или наслада. Сега имаме сериозни доказателства, че хроничните въздействия, като употребата на марихуана, въздействат на мозъка и той реагира по друг начин на тези неща. В дългосрочен план това въздействие може да направи физически по-податливи на пристрастяване"- заключава друг автор на доклада - Елиза Труко от университета във Флорида.