"Имаме около 50 раждания от майки, заразени с коронавирус. Всички майки и бебета са здрави". Това заяви пред NOVA News проф. Иван Костов, директор на Майчин дом.

По думите му миналата година 3576 бебета проплакали в Майчин дом. Продължаваме да сме болницата с най-много раждания в страната, подчерта той.

"Не сме имали повече от 15-20 жени с коронавирус едновременно. Ако една жена е с позитивен PCR, я приемаме през отделен коридор и със специален алгоритъм, за да няма досег с другите родилки на територията на болницата", обясни директорът.

По думите му е много важно, ако бременната знае, че е заразена да го съобщи, за да предпази персонала и да помогне на себе си. Имало е жени с тежка дихателна недостатъчност и остри пневмонии, но случаите са били разрешени по най-добър начин.

Той поясни, че майките с коронавирус могат да кърмят. Те трябва да проследяват състоянието си, защото засяга съдовете, показателите за кръвосъсирването да се контролират. Нека е организирано, а не самосиндикално. Психическото състояние също е много важно.