В изпълнение на заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов общинската многопрофилна болница в Каварна вече разполага с Covid сектор, съобщи БНР.

В него на разположение на заразените с коронавирусна инфекция има три легла, две медицински сестри, двама санитари и нито един лекар.

"Лекари, които да влязат, няма. Единственият съм аз. По силата на това, че аз съм управителят и аз съм последният, който трябва да откаже. Аз съм хирург. Какъв капацитет имам аз да се занимавам с тези неща? Каква е ползата от това нещо? Ситуацията всеки я разбира. Но каква е ползата, не знам. Дали само за да отчетем, че имаме такова нещо. Ако има болен, аз трябва да го лекувам, няма кой друг. И евентуално да ползвам консултациите на интернистите. Аз като управител ставам доброволец в Covid сектора. То се е наложило. Защото по силата на заповедта аз трябва да го разкрия. По силата на заповедта аз трябва да дам някакъв график какво има, какво няма", обяснява управителят на МБАЛ-Каварна д-р Християн Зафиров.

С лекари, макар и безкрайно малко, болницата в Каварна разполага, но всички са в рисковата група, допълва д-р Зафиров. Част от тях към възраженията си да влязат в Covid сектора са прикрепили и документи от ТЕЛК за придружаващи заболявания.

Ситуацията с общинската болница в морския град е критична от години - здравното заведение страда от постоянна липса на кадри, а финансирането му от Общината е недостатъчно и в годините е довело до огромни финансови задължения. В тази сложна обстановка обаче и това здравно заведение трябва да бъде подготвено за лечение на пациенти с Covid-19.

Тази ситуация, разбира се, не е създадена от вчера и не е продукт на пандемията от Covid. Тя е следствие на държавната политика от години, категоричен е д-р Зафиров. 

Многопрофилната болница в Каварна все още няма договор и с РЗОК за клинична пътека Covid.