Мобилна поликлиника предлага помощ на хора, които трудно могат да си позволят медицински грижи в различни региони на страната, съобщи БНТ.

Целта е да бъде оказана помощ на възможно най-много нуждаещи се в районите, където стандартът на живот е по-нисък, а медицинската грижа недостъпна за всеки. От безплатните лекарски прегледи вече се възползваха жителите на град Стражица.

Една от пациентките е Маргарита Николова от Стражица, която, по думите й, от десет години страда от хипертония. Няма постоянна работа и не може да си позволи всеки месец да плаща здравни осигуровки, за това и от години въпреки сериозното си заболяване не е ходила на преглед при специалист.

"Имам си лична лекарка, но нямам осигуровки. От десет години не бях ходила при нея. Лекувам се както намеря за добре, а кръвното ми е 200 на 130 - как мога да се лекувам по такъв начин. За мен е лукс. Същото е и зъболечението, нямаме право на лекар, на зъболекар", съобщи жената.

В подобно положение са хиляди хора у нас, затова преди известно време са зародила и идеята за зелената линейка, която да обикаля страната и в нея безплатно да се преглеждат хора на всички възрасти.

Мариян Димитров, Фондация АДРА България обясни, че има нарастваща необходимост на хората от адекватно здравеопазване. "Аз си дадох сметка, че заболяванията са все по недобре диагностицирани. Ние го наричаме полева клиника или болница, просто един скрининг на място. Това да измериш на човека кръвно или пулса, или да му вземеше кръвната захар или височина, може да стане навсякъде. Ние го правим доброволно", съобщи Димитров.

Мобилната поликлиника е осигурена и оборудвана от д-р Стоян Гръков, който от години живее и работи в САЩ. Идеята за зелената линейка обаче го накарала да се завърне макар и за кратко в родината, за да консултира и преглежда безплатно хората тук. По думите му в момента най-често хората у нас страдат от остеопороза и хипертония.

Д-р Стоян Гръков, лекар заяви: "Тъй като самият аз съм лекар, но също така съм специализирал освен да лекувам хората, но и да се занимавам и с превенция и си помислихме, че това ще е една добра идея да образоваме хората, тези които имат нужда от профилактични и първични прегледи".

Само за няколко дни стотици жители на Стражица се възползваха от безплатните прегледи в зелената линейка. До края на лятото зелената линейка ще бъде още в градовете Габрово, Хисаря, Видин и Бургас.