Възстановява се доверието към ваксините. Това заяви на пресконференция главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 308 000 дози ваксина срещу грип са доставени тази година. 88% от тях са вече приложени. Дадена е възможност за ваксинация срещу грип и през януари.

Сезонът е странен, по думите на Кунчев. Имало забавяне при грипа, но то е наваксано. Заболеваемостта от грип ще расте, обясни той. По празниците хората не ходят на лекар, стана ясно още от думите му. Очаква се грипната епидемия да е в края на януари или началото на февруари. В момента повече се хващат болните с ковид, отколкото от грип. Но натиск върху здравната система няма.

Лекари отново призоваха да се ваксинираме и да носим маски

Лекари отново призоваха да се ваксинираме и да носим маски

Едно лечение би ни струвало до 200 лв.

Кунчев е притеснен от разпространението от морбили в Европа. Малко дете в Румъния е починало. Ваксинационното покритие в Румъния срещу морбили не е достатъчно. у нас обаче покритието е по-добро. 91,1% е покритието с първа доза и 82,2% - с реимунизация. В 22 европейски страни има случаи на морбили до края на октомври.

Има от къде да дойде морбили и в България, предупреди Ангел Кунчев. Случаи има в Турция, РСМ, Украйна, Казахстан, Русия. Ситуацията никак не е спокойна, заяви той. Морбили е най-заразното заболяване, подчерта главният държавен здравен инспектор. Без имунизация рискът от заразяване е 96%, а последиците са изключително тежки. Морбили изтрива имунната памет, обясни Кунчев.

Кантарджиев: Ваксините са ключът към предпазване на здравето

Кантарджиев: Ваксините са ключът към предпазване на здравето

Епидемологът коментира нарастващите случаи на коклюш и морбили

Ваксините са съществена част от профилактиката, заяви началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) д-р Кремена Пармакова. Грипът способства за развитие на пневмококови инфекции. От догодина хората над 65 години ще имат достъп до ваксина срещу пневмококи. Ваксината се поставя еднократно в живота. Над 2 милиона европейски деца не са ваксинирани срещу морбили. Оказва се, че у нас има нисък обхват по отношение на реимунизациите.