Многословно и с множество опити да приобщи водещата на "Лице в лице" по bTV към своята теза здравният министър Петър Москов коментира предимствата на предлаганата от него реформа в здравната система.

Той не отговори директно защо е избрана най-скъпата оферта за т.нар. "пръстови отпечатъци", с които ще влизаме в болници и аптеки, но умело прехвърли отговорността: "Има си комисия, искрено се надявам, че Надзорният съвет на Касата ще си свършат работата. Ако няма адекватен отговор от комисията, си запазвам право да интерминирам (хирургическо премахване - б.р.). Не се наемам с обяснение".

В отговор на зрителски въпрос дали процедурата за снемане на пръстови отпечатъци от населението не е скъпа и излишна и дали този контрол не може да стане с електронната здравна карта, Москов изрази недоверие в прокламираните и от неговия екип действия.

"Тази електронна карта дали и кога във времето може да бъде направена. Това струва пари. А това за вас като потребител (снемането на пръстов отпечатък - б.р.) не струва нито една стотинка. Да валидирате с физическото си присъствие, че вие разрешавате вашата каса да прави плащане от ваше име", опита се да обясни Москов предимствата на решената от него обществена поръчка.
 
Той даде и следния мотив: "В чекмеджетата на болниците се намират цели кочани с лични карти. Важно е да пазим нашите пари, защото те са нашите пари", изтъкна Петър Москов.

Той припомни, че Касата има задължение от 2007 г., описано в Закона за здравно осигуряване, да създаде уникален идентификационен номер на потребителите. "Дали ще е карта, четец, това е ключ, с който влизате в къщи. Въпросът е вие да участвате в контрола", обясни Москов.

"Системата има своите лица, голяма част от тях са почтени", заяви здравният министър по повод работещите в тази сфера.

Той не даде ясен отговор, ако хората от семейството са възпрепятствани да вземат лекарствата на своя близък, как болният може да получи необходимите му медикаменти, тъй като съседи и познати не са включени в роднинския клон.

"За всеки един от вашето семейство има дърво на свързаност. Никой нормален човек не може да си помисли, че вие не генерирате уникалния код на малолетното си дете", каза Москов.

Още преди да чуе следващия въпрос, той заяви към водещата: "Нали и двамата сме фенове да знаем как се харчат нашите пари". Здравният министър отново обясни, че против системата с пръстовите отпечатъци са: "Тези, които искат да продължават хаоса, безконтролността, безотчетоността".

Запитан защо трябва на лекарствата да се изписват молекули, а не наименования, той отговори: "Не, не съм фен да плащате търговското име (на лекарствата - б.р.)".

Относно отказа на Лекарския съюз да подпише Националния рамков договор, здравният министър обясни: "Имаме цялото становище на ръководството на лекарския съюз".

"С отвоюваните пари по различни схеми, които до сега течаха пациентите ще имат повече направления", изчете Москов всички казани до сега очаквания от ефекта на предлаганата от него здравна реформа.

"36 млн. повече - за направления, профилактични прегледи и изследвания. Това са фактите и с или без рамков договор касата ще наложи", продължи коментарите си здравният министър.

Той не отрече, че иска да изчезнат направленията. "В момента увеличаваме броя на направленията, а после ще изчезнат. За вас това е добре, за лекарите в системата парите отиват там, където се работи", опита се да обясни хода на предлаганите промени и продължи да изрежда какво прави.

"Осем нови линейни ускорителя влизат в употреба. Имахме листа за чакащи за лъчелечение, това означава, че ти се подписва смъртната присъда. С тези апарати българските граждани няма да чакат за лъчелечение", обяви още министър Москов.

По адрес на неподдържащите неговите тези, той каза: "Хубаво е тези хора да имат конкретни имена". При споменаването на Стойчо Кацаров и на проф. Милан Миланов, той обяви първия за лобист, а втория - че протестира срещу писани от него стандарти в спешната медицина.