Министърът на здравеопазването Петър Москов е издал заповед за последно предупреждение за уволнение на директора на Центъра са спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София и София-област д-р Георги Гелев. Наказанието е мотивирано с „недостатъчно упражнен контрол”.

Поводът е журналистическо разследване, което разкри, че линейки пътуват километри, за да заредят с гориво от точно определени бензиностанции.

Министър Москов е наредил още д-р Гелев да прекрати действащия договор за доставка на горива и в срок от 14 дни да осигури редовно зареждане на санитарните автомобили на ЦСМП-София и София-област на територията на съответните общини.

Министър Петър Москов е наредил на Дирекцията за нормативно регулиране и обществени поръчки да се подготви проект за изменение на Постановление №385 от 30.12.2015 г. на Министерски съвет, с което се поставят основите на настощия казус.

Също така юристите в министерството трябва да изготвят план как да се включи ЦСМП и другите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към министъра на здравеопазването в рамковите споразумения за доставка на автомобилно гориво.

Междувременно, вече тече проверка от инспектората на  всички обществени поръчки на всички 145 второстепенни изпълнители към МЗ, съобщиха от ведомството.