Имахме невероятен късмет с това, че вече бяха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. Това ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в България. След това тези мерки срещу грипа преляха в мерки срещу коронавируса и те бяха много адекватни.

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в интервю за "Дойче веле" на bTV.

По думите му обаче като се връща назад мерките му изглеждали либерални. Имало вредно говорене в обществото, дори се стигнало до отричане на проблема.

Председателят на Щаба е категоричен, че трябва да се анализира кое е функционирало и кое - не по отношение на мерките. Според него те трябва да бъде преосмислени.

Хората имат болезнена нужда от някакъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките, подчертава Мутафчийски.

Болниците не могат безкрайно да бъдат затворени - COVID-19 не е единственото заболяване. Доста дълго бяха отлагани онкологични операции и други дейности, които просто "заспаха", посочва още генералът.

На въпрос дали има напрежение между Щаба и премиера Бойко Борисов той заяви, че нямало съществени разногласия вътре в Щаба, но що се отнасяло до правителството, при сутрешните съвещания премиерът им признавал, че до свалят на земята.

Политиците трябва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести, смята Мутафчийски.

Това с парковете ние го приехме като един добър компромис за изпускане на напрежението, уточни той.

Във връзка с ромските квартали и остават ли те рисков фактор за разпространението на заразата, ген. Мутафчийски поясни, че при тези малцинствени групи социалното и физическото дистанциране е много трудно приложимо. Те имали различен начин на общуване и живот.

Ген.Мутафчийски призна още, че е получавал заплахи за живота си, като той ги предавал на полицията.