Вариантите за Омикрон са много, но не може да се съди по трохите какъв хляб ще ни се падне. Вариантите Мю и Бета не получиха своето разпространение, въпреки че мутациите им предполагаха тежко протичане и заобикаляне на имунитета.

Това заяви началникът на ВМА и ръководител на вече бившия Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал Венцислав Мутафчийски пред БНТ.

По думите му Омикрон има над 50 мутации, но невинаги многобройните мутации сработват помежду си много добре. Каквото и да се твърди в момента е спекулативно, не бива да се насажда никаква паника. Мутафчийски очаква за около две седмици да се натрупат достатъчно данни.

Той не пожела да коментира настоящите мерки, но предупреди, че все още има високи нива на заболеваемост и няма достатъчно високи нива на ваксинално покритие.

2681 са новите случаи на COVID-19 у нас

2681 са новите случаи на COVID-19 у нас

128 души са починали

В момента във ВМА има 168 пациенти с коронавирус. Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани. А по думите на Мутафчийски все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Той не спира да е оптимист, като се надява, че след приключване на изборите и на всички други процеси в страната, хората много по-трезво да мислят за здравето си.

Според него Европа няма да остане безучастна за ниските нива на ваксинация у нас и въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции спрямо България или най-малкото - да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

"Децата трябва да учат присъствено, но какво стана в другите държави? Трябва на първо място да се осигури безопасна среда вкъщи, след това да се ваксинират учителите, да има тестване", настоя Мутафчийски. Ако това се направи, може да се достигне до доста по-висок процент на ваксинация.

Той посочи, че няма ваксина, която да е изпробвана на повече хора от тези за коронавирус. Приложени са милиарди дози ваксини и е ясно, че те са безопасни и ефективни. По-голямо доказателство от това за ваксините няма, каза Мутафчийски и призова именно хората, които имат придружаващи заболявания да се ваксинират. "Придружаващите заболявания са индикация за ваксиниране", категоричен бе Мутафчийски.

Като равносметка Мутафчийски заяви, че не се срамува от нито едно свое действие, разочарован е, че има толкова ниски нива на ваксинация. Политиката не го изкушава: "Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен - означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото." - категоричен е Венцислав Мутафчийски.