Министрите от кабинета "Борисов" Кирил и Ананиев и Жени Начева са закупили хидроксихлорохин, лични предпазни средства, респиратори по време на пандемията в нарушения на правилата. Това обяви на брифинг пред Министерството на здравеопазването зам.-министърът Димитър Петров. Той даде обяснения по публикуваното вчера съобщение на ведомството за натиск на Жени Начева при сключване на договори с "Бул Био".

Днес Петров уточни относно хидроксихлорохина, че той е купен в голямо количество, при положение че е имало дарение от "Бул Био", в момента е раздаден в РЗИ, болници в големи количества.

Закупуването става по предложение на Жени Начева, с договор с докладна записка на Ананиев, следва веднага решение на МС и после директно са договорени. Според Петров това е в нарушение на правилата, тъй като "Начева и Ананиев не са компетентни да решават какво да се купува, трябвало е да се съветват с МЗ и с отдел "Лекарствена политика", а освен това е имало в наличие в голямо количество като дарение".

Димитър Петров засегна още един договор от 2018 г. в нарушение, за който бившият директор на "Бул Био" Александър Ганов е подал сигнал в КПКОНПИ.

Зам.-министърът показа мейл, изпратен от Жени Начева до собственика на "Бул Био" да сключи договор за БЦЖ ваксина за 350 000 евро, при положение че е имал същия за 40 000 лв. През 2018 г. е сключил договора, неограничен във времето, и веднага след сключването управителят е подал сигнал. Самият Петров обясни, че е виждал от Жени Начева и други такива мейли в НЗОК да се вдигат бюджети на лечебни заведения.

Интересно също е, че преди това службите казвали, че не може да се намери този договор с "Бул Био", но вчера след официалното съобщение на МЗ, договорът се е намерил с обяснението, че е бил на дъното на шкафчето.

От МЗ дадоха документи за натиск от бивш зам.-министър върху шеф на държавно дружество

От МЗ дадоха документи за натиск от бивш зам.-министър върху шеф на държавно дружество

Документи ще бъдат пратени на прокуратурата и на ГДБОП

Подателят на сигнала е Александър Ганов, издаде още Димитър Петров. Двамата са работили заедно в НЗОК, когато той е бил подуправител в първия мандат.

През 2018 г. управителят на "Бул био" получава задача да се прекрати договор за посредничество с канадска фирма за ваксина БЦЖ, започва натиск от Жени Начева и Кирил Ананиев той да сключи договор с една определена западноевропейска фирма, която е била наета от България по делото за реакторите на АЕЦ "Белене". Димитър Петров не пожела да уточни кое е името на фирмата. Така управителят на фирмата е бил принуден да сключи договор с определена западноевропейска фирма за 350 000 евро с кантора. След сключването документите в КПКОНПИ са изпратени от бившия управител на "Бул Био" Александър Ганов. По договора е наета още една кантора на десеторна цена заради дългосрочен договор за посредничество за купуване на БЦЖ ваксина.

На трето място Димитър Петров обясни и начина, по който Жени Начева и министър Кирил Ананиев са провели поръчки за лични предпазни средства, респиратори в нарушение на нормативни актове, еднолично, всичко е подготвено в рамките на един ден, докладни записки, проекти за решение, решение на МС, договор, фактури и плащания.

Купуваме маски и респиратори от Китай

Купуваме маски и респиратори от Китай

Правителството одобри договор с Китайската фармацевтична корпорация за външна търговия

"Трябва съгласуване с няколко дирекции, специалисти трябва да направят спецификации на това, което се купува, особено за респираторите", категоричен бе той. МЗ уточни, че конкретни договори страната е сключвала по оферти на китайски фирми, които неясно как са пристигали тук, веднага са внасяни в МС и веднага са сключвали договори, не е ясно кой е писал договорите, те са били просрочени и нямат клаузи за неустойки. Това се случва 2020 г. - март и април, като зам.-министър Петров е категоричен - изключение не може да бъде пандемията, тъй като съгласуване с МЗ, правна дирекция и, международна дирекция, когато се касае за лекарствена политика, се прави за 4-5 часа.

Само двама души са знаели какво се прави. Това са противокорупционни схеми, респираторите са купувани на двойна-тройна цена - некачествени и неокомплектовани. Китайски, които са били три пъти по-скъпи от фирмени европейски. Така и не са се ползвали до края на годината, тъй като са били неодокомплектовани. Маските, които са дадени на болниците, не са били за болниците, те са били за масово потребление, 12 от болниците са отказали да ги ползват, затова са преразпределени в други. Европейски фирми са доставяли на два пъти по-ниски цени", обясни още той.

В заключение Димитър Петров посочи, че след тези договори Кирил Ананиев се мести в Министерството на финансите, а Жени Начева е назначена за директор на дирекция "Финансиране на общините" в Министерството на финансите.