Държавата е осигурила средства за плащанията за работа "на първа линия" в размер на 1000 лв. за всички лечебни заведения за болнична помощ и общопрактикуващи лекари. Това съобщиха от здравното министерство, във връзка с появили се тревожни информации.

Плащанията се запазват и през 2021 г. в размер на 1 000 лв. нето. Целта е да се запази мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията. Средствата през 2021-ва се осигуряват от държавния бюджет, чрез трансфер към Националната здравноосигурителна каса, а не, както досега, чрез европейско финансиране.

Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19. Плащанията ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г. Допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа на първа линия ще продължават да се изплащат, докато страната се намира в период на извънредна епидемична обстановка.

От бюджета на Министерството на здравеопазването продължават да се финансират, за работата си на първа линия, служителите на РЗИ и ЦСМП, както и звената към МЗ, които и досега получават тези възнаграждения.

До края на февруари 2021 г. НЗОК ще заплати на лечебните заведения за болнична помощ следните видове дейности, извършени през януари:

  • За работата по клинични пътеки и други дейности по договор с НЗОК през м. януари (за тези дейности се запазва механизмът на 85% заплащане на бюджета на болниците в случаите, в които не са изработили на 100% планираните средства);
  • За работа на първа линия - нетен размер на възнагражденията 1000 лв, за персонала съгласно информацията от лечебните заведения;
  • Средствата по чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. за допълнителни трудови възнаграждения за лекари, професионалисти по здравни грижи и санитари.

В заключение, увеличението на заплатите на всички лекари, професионалисти по здравни грижи, санитари, съответно с 600 лв., 360 лв. и 120 лв., е факт от 1-ви януари. Тези възнаграждения се изплащат отделно и не са обвързани по никакъв начин с мярката 1000 лв. за работа на първа линия срещу COVID-19. Подчертаваме, че тези плащания ще се извършат също в срок не по-късно от 24.02.2021 г. към допълнителните трудови възнаграждения за м. януари, 2021 г.

Тези три вида плащания ще се реализират всеки месец за дейността от предходния.