В страната ни са налични всички необходими количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар. В това увери министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол. До този момент са ваксинирани 23 деца на украински бежанци.

В отговор на въпрос дали е възможно ваксините да се доставят до кабинетите на личните лекари, министър Сербезова каза, че за това е необходимо да се направи обстоен анализ, включително и финансов, относно организацията на този вид логистика, предвид факта, че лекарите са в различни населени места, както и че всеки общопрактикуващ лекар обслужва различен брой пациенти, подлежащи на имунизации. Това би определило различна периодичност на доставките на различни ваксини, допълни тя. Министър Сербезова припомни, че в сключените от Министерството на здравеопазването договори са заложени конкретни времеви периоди за доставка на ваксини, с което следва да се съобрази и транспортирането на ваксините до кабинетите на лекарите.

МЗ изпрати писмо до Европейската комисия с искане за още COVID ваксини

МЗ изпрати писмо до Европейската комисия с искане за още COVID ваксини

До края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози

По предложението ваксините, предвидени в задължителния имунизационен календар, да се доставят до разкрити ваксинационни пунктове, откъдето общопрактикуващите лекари да ги получават, вместо от съответната здравна инспекция, министър Сербезова припомни, че задължителните имунизации и реимунизации са част от програма "Детско здравеопазване", по която изпълнители са общопрактикуващият лекар на детето или лекар специалист по детски болести. В този смисъл в страната няма разкрити ваксинационни пунктове, които да могат да се използват като междинни звена за съхранение на ваксини, обясни още здравният министър.