"Много таксиметрови шофьори не са съгласни да участват в борбата с Covid-19. Те се страхуват, но има доброволци". Това заяви пред БНР Кирил Ризов - председател на "Съюз Такси" във връзка с предстоящата среща на представители на бранша със здравния министър, за да бъде уточнено могат ли, кога и как да се включат такситата в битката с Covid-19.

По думите му ще бъде издаден протокол, който таксиметровите шофьори ще трябва да спазват. Той е категоричен, че начинът на дезинфекциране на линейките, не може да бъде приложен при такситата.

Заплащането за превозването на Covid болни и дезинфекцията на такситата ще бъде определена на срещата на представители на бранша със здравния министър. Сумата ще бъде твърда, независимо от километрите превоз. Не е ясно кой ще поеме този разход - болният или държавата.

Такситата ще се включват само в краен случай, когато има недостиг на линейки и други мобилизирани допълнително автомобили от МВР и Министерството на отбраната.

"Нашите автомобили няма да бъдат обозначавани със специални стикери за извозване на Covid болни", каза Кирил Ризов. Самите таксиметрови шофьорите не са съгласни да има такива знаци, защото техните коли са преди всичко таксита.

"Иначе не биха останали доброволци. Ако трябва да извозваме Covid клиенти, те винаги са с придружител и е на задната седалка - с маска, ръкавици и лични дезинфектанти. Шофьорът получава двете дестинации - откъде да вземе болния и къде да го закара. Когато пристигнат в болничното заведение, придружителят отвежда болния до регистратурата. Шофьорът на таксито започва дезинфекция на автомобила", обясни Ризов.