"Обществото е длъжно на българските лекари и на много други професии. Не трябва да забравяме, че не е защото лекарят се е клел, истинските лекари намират тази професия като призвание. Ние обичаме тази професия."

Това заяви директорът на болница "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че не сме подходили достатъчно сериозно към въпроса с опазването на лекарите. Основната гаранция е спазване на правилата при обличането и събличането на предпазните облекла. Ако не се спазват, рискът от заразяване е много висок, изтъкна той.

"От 1 до 18 октомври броят на положителните се е удвоил. От март до 1 октомври броят е бил над 5400, за този период е станал 11 хил.", допълни Начев.

Според него причината е, че не спазваме правилата, а в България те са изключително лежерни. Няма контрол, категоричен е той.

По думите му в цяла Европа няма футболни фенове по стадионите, но у нас има и те се прегръщат и целуват. "Привърженик съм на това да има контрол и тези много лежерни мерки да се спазват", настоя проф. д-р Начев, който също прекара коронавирусната инфекция.

Той уточени, че невинаги силният имунитет е гаранция от заболяване. Има случаи, когато с много висок имунитет се разболяват. Ремдесевирът сигурно не е панацея, но на мен ми помогна", поясни директорът на болница "Света Екатерина".

Националният консултант по кардиохирургия е на мнение, че сега недостигът на медицински кадри се вижда особено отчетливо. Никой не е направил анализ на кадрите, за да каже къде има големи липси, отбеляза той.

"Хората не трябва да изпадат в паника. Да, вирусът е много лош, но смъртността в световен мащаб не е кой знае колко по-висока от обикновения грип. Не трябва да отлагате отиването си при лекар, когато имате хронични заболявания", подчерта още проф. д-р Генчо Начев.