Ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила и български медици се подложиха на публична имунизация срещу грип на финала на пресконференцията си в БТА. С личен пример те показаха, че и здравните работници не са защитени от вируси.

При заболяване от грип не трябва да започваме лечението с антибиотик. Антибиотиците не убиват вируси, те създават антибиотична резистентност. Те се ползват при обостряне на астма, диабет, пневмония - след 5-6-ти ден на болестта или при бактериална или гъбична инфекция. Това заяви на пресконференцията д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ).

По думите му, антивирусните препарати могат да облекчат грипното заболяване. Ако се разболеем от грип, колкото по-рано се изолираме от обществото, толкова по-малка е вероятността да заразим и другите. Маските предпазват хората в обществения транспорт. Грипът не е тежко заболяване, но може да доведе до усложнения при децата, възрастните и хората с хронично заболяване.

Необходимо е болният да има затоплен микроклимат и да приема много вода, да не се допусне дехидратация. В първите 48-часа трябва да започне антивирусна терапия, допълни д-р Цеков. Хората с леки грипни симптоми да стоят у дома, да приемат много вода и питателна храна. При влошаване на симптомите да потърсят медицинска помощ, препоръчаха медиците.

Бременни, бебета, възрастни, хора с белодробни проблеми, диабет, сърдечносъдови и имунни проблеми са с приоритет за ваксиниране срещу грип. При тях има възможност да се получат усложнения, обясниха докторите.

СЗО препоръчва здравните работници и лицата, изправени пред тежки усложнения от грип, да се имунизират преди началото на сезона. СЗО препоръчва и добри здравни навици - често миене на ръцете, покриване на устата с кърпичка при кихане.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Държавата купува ваксини за почти 10 млн. лева

Като страна, където имунизацията се прилага мащабно, бе дадена САЩ. Там грипните ваксини се поставят в аптеките, а от години - и в големите супермаркети от специален екип, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В същото време 180 000 души в САЩ починали по време на грипна епидемия. Като процент заболеваемост съвпада с данните от европейските страни, обобщи д-р Кунчев.

Не очакваме нещо уникално при предстоящата грипна вълна, каза проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От следващия сезон всички възрастни в България ще имат достъп до ваксината, която ще се реинбурсира от Здравната каса. Около 2 млн. лева ще бъдат предоставени за това. Очаква се между 10 и 15% от възрастните хора да използват възможността за имунизация.

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

В други европейски страни ваксиналното покритие е между 70 и 80%.

По време на пресконференцията бе споменато, че през 2003 г. Световната здравна организация (СЗО) постави изискване до 2010 г. 75% от населението да се ваксинира от грип. Независимо от категоричните препоръки, ваксината срещу грипа не се приема добре, признават лекарите.

По думите на проф. Кантарджиев сега в България няма циркулация на грипа. В 32 държави не е доказан. У нас има антигени срещу циркулиращите вируси от двата типа грип А и тип Б в 4-валентните ваксини.

Грипът започва с кашлица, дразнене в гърлото, децата вдигат температура. Това са риновируси. До края на месеца със застудяване на времето може да чакаме първи случаи на болестта, каза д-р Кантарджиев.

Тази година се навършват 100 г. от първата грипна пандемия на Испански грип, който започва от 1918 г и до 1920 убива между 50 и 130 млн. души.