Пациенти на Специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня излязоха на протест. Недоволството им е продиктувано от недостига на минерална вода, съобщава кореспондентът на БНР в региона.

Към протеста се включиха около 200 пациенти. Те смятат, че заради недостатъчната минерална вода процедурите в комплекса не са пълноценни.

Хората са убедени, че 103-градусовата вода отива преобладаващо за гейзера. Заради туристите той работи и през нощта, тъй като е символ на курорта. Изригвайки на всеки 2 секунди на около 20 метра височина, водният стълб осигурява атракция на туристите. Това е довело обаче до драстично намаляване на количеството вода към болницата.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев смята, че проблемът не се крие в режима на работа на гейзера. Той смята, че причината е износеното трасе към болницата. То не било ремонтирано от 1957 г. и имало сериозни течове. Трасето е дълго около 1 км.

Самият гейзер пък не бил ремонтиран от 2000 година. Гейзерът и болницата са на един водопровод. Заради високата температура на водата ремонтът на гейзера може да стане по специална технология.