Вчера областите в тъмночервена зона бяха 16, а днес има още две области, които са на път да влязат при тях. Базовото репродуктивно число втори ден е над 1.3, което означава, че натискът над здравната система ще продължи. 10 души заразяват почти 14 други. Във всички 28 области разпространението е дифузно, най-силно е във Видин, София-град, Монтана, Перник.

Това са наблюденията върху епидемичната ситуация у нас на математика Николай Витанов, които той изложи в студиото на Нова телевизия.

Според него ориентировъчната граница за налагане на локдаун трябва да бъде 9000 заразени за денонощие. А мнението му е, че с този темп до десетина дни ще стигнем тази граница. Затварянето вече ще бъде политическо решение. Витанов не се ангажира с мнение, но очакванията му са да не се посмее да се премине към локдаун.

4816 нови случая на коронавирус, починаха 120 души

4816 нови случая на коронавирус, починаха 120 души

В болниците в страната се лекуват 6 608 души

"Знаете какво очаквам за смъртността. Дори мисля, че в момента ситуацията е по-лоша. Съотношението между регистрираните нови случаи и тези с фатален край е около 4%, което значи, че при 5000 заразени живота си губят 205 души", посочи Витанов. Той е на мнение, че няма мерки, които да предотвратят случващото се.

Не е изключено след пика, който преживяваме, да се влезе във високо и продължително плато със значителен брой новоустановени случаи, значителен брой боледуващи и смъртни случаи. Именно този вариант е по-вероятен, по думите на Витанов, въпреки че ако има мерки и те се спазват, може да преживеем и една спокойна Коледа.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат