По данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) в България има над 2700 болни с ТЕЛК за очни болести - частично или напълно ослепели. Не всички са от глаукома, но заболяването е втората причина за слепота в света.

В Европа 13% от слепите са болни от глаукома, в България няма точни проучвания, обясниха офталмолози по време на пресконференция в БТА по повод Световния ден на зрението, който се чества втория четвъртък от октомври. 

Лекарите посочиха, че един очен преглед излиза 16 лева, а при диспансеризация от НЗОК плащат по 20 лева на пациент.

Офталмолозите искат да създадат програма за диагностика и лечение на глаукомата, да има повече безплатни прегледи и лекарствата да се реинбурсират, защото са доста скъпи.

Хората по-често да измерват очното си налягане. С този съвет се обърнаха лекарите, като обясниха и че първичната глаукома идва след 40-годишна възраст. 

Застрашени от глаукома са хора, болни от вътрешни заболявания - хипертония, диабет, бъбречни, неврологични болести. При постъпване на такъв пациент в болница той задължително минава на преглед от офталмолог. Около 50% от пациенти в болница, минават на преглед и през офталмолог, уточни Лъчезар Войнов - национален консултант по очни болести.

Освен хипертониците, с риск да развият глаукома са и хората с ниско кръвно налягане. Внимаваме с какво лекуваме пациентите, заяви проф. Ива Петкова и обърна внимание да няма противопоказания на локалното лечение на очите с общата терапия. Хората над 40-годишна възраст трябва редовно да ходят на очен лекар, съветват лекарите.

Според лекарите е необходимо роднините на заболели от глаукома да се прегледат, защото също има риск да заболеят.