Тук се говори за група щамове - клъстър на сходни щамове, които имат над 10 мутации. Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по повод т.нар. "британски" щам на коронавируса.

Тя посочи, че трябва да се направят изследвания на дошлите и при заразяване трябва да има секвениране - тоест вирусният геном да се прочете.

По нейни думи в НЦЗП също се прави анализ по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", но досегашните изследвания не са засекли новия щам.

Проф. Христова подчерта, че респираторните вируси не могат да се спрат и сегашните мерки са само за забавяне и ограничаване. Това обаче не било трагедия.

Специалистът потвърди, че новият щам се разпространява по-бързо и е по-заразен, но това по нейни думи е нормално за вирусите.

Според нея е възможно да се окаже, че новият щам е по-слабо патогенен. Тя посочи, че процентът на тежките случаи не е скочил.

Проф. Христова поясни, че новият щам може да се засече само със секвениране. "Новият щам ще се засича с PCR методите. Няма опасност за диагностиката да изпуска такива случаи", увери зам.-директорът на НЦЗП.

Тя обясни, че ваксините са насочени към този протеин, срещу който се образуват антителата. По нейни думи ваксината няма как да се окаже опасна за по-възрастните хора. Според специалиста имунният отговор, индуциран срещу ваксините, ще неутрализира новия щам и всички щамове, които се появят.

Тази ваксина на над 43 000 души е доказано полезна и доказано безвредна, заяви здравният експерт.

Според проф. Христова с всяка нова партида на ваксините ще започнем да усещаме намаляване на случаите.

Не се наблюдавала нова клинична картина при пациентите с коронавирус

Не се наблюдавала нова клинична картина при пациентите с коронавирус

Новината за новия щам не увеличила тревожността на пациентите у нас