Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила ново огнище на птичи грип в град Славяново, област Плевен от началото на февруари. Животновъдният обект е в установената заради друго огнище в града 3-километрова предпазна зона. Пробите, дали положителен резултат за ВПИП, са взети от обекта във връзка с вече предприетите от ОДБХ Плевен мерки. Изпълнителният директор на БАБХ е издал заповед за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А по птиците, съобщават от БАБХ.

В обектите са били отглеждани около 55 хил. кокошки. Предстои евтаназиране под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009. Определените при първото огнище 3-километрова предпазна зона (гр. Славяново, общ. Плевен) и 10-километрова наблюдавана зона (с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим) са в сила и за новото огнище.

За първи път от 7 месеца откриха птичи грип в птицеферма в Плевенско

За първи път от 7 месеца откриха птичи грип в птицеферма в Плевенско

В обекта са отглеждани около 99 хил. птици

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.

Припомняме, че последното огнище на заболяването у нас бе потвърдено преди 7 месеца (през юни 2020 г). В Европа за същия период са обявени 511 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. За превенция на разпространението на болестта през ноември 2020 година изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за отглеждане на птиците само в закрити помещение в есенно-зимния период, в който е характерно възникването на заболяването. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.