Подготовката за картов идентификатор означава, че някоя фирма ще спечели 70 млн. лв.

Това предупреди бившият здравен министър Петър Москов. За сравнение пръстовият идентификатор е струвал на Касата 400 хиляди лева.

"Сигурно има много възможни технологични решения за въвеждане на електронна идентификация. Карторешение за електронна идентификация означава всъщност, че в момента някой някъде подготвя някоя фирма да спечели 70 млн. лв. от въвеждане на картова идентификация. Моля да си направите справка за това, че електронният идентификатор беше абсолютно безплатен на българските граждани и струваше на касата от порядъка на 400 хиляди лева", каза още той.

Относно пресконференцията в здравното министерство Петър Москов изтъкна, че тезите на служебния министър Илко Семерджиев за нормативен хаос и администриране на системата са всъщност тезите на БСП и ДПС, развивани две години.

Той припомни, че има ясен анализ на НЗОК, с реалните данни за исканията на болниците за плащания от касата. "Това са ясни числа извадени от информационната система на НЗОК. Това са факти", коментира Москов.