Пари за протези за възрастните пациенти няма. Това съобщи на пресконференция в БТА председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Той обясни цялата процедура по обявяването на решението на служебното правителство от 19 април т.г., в което се заявява желанието държавата да осигури от 1 юли нови зъби за 75-годишните, а от 2018 г. за възрастните от 65 до 74 години. Тогава служебният здравен министър Илко Семерджиев предложи от 1 юли поставянето на плакови зъбни протези за хората над 75 г. да стане безплатно.

За тази добра тенденция не беше подготвен и подписан нормативен акт, заяви д-р Борислав Миланов. По изчисления на зъболекарите, от тази възможност ще се възползват около 660 хиляди души. Естествено, че не всички могат да получат тази дейност за този кратък период, ясен бе председателят на Българския зъболекарски съюз.

От браншовата организация заявиха, че на 21 март е имало среща на тогавашния здравен министър Семерджиев с представители на Българския лекарски съюз (БЛС).
Категорично заявиха, че финансирането на протезите за възрастните е било политическо решение, подкрепено от президента, съгласувано с премиера, минало през МС, договорено с БЛС. Като резултат от това са осигурени 20 млн. лева целеви средства само за тази дейност, разказа д-р Миланов как е започнало всичко.

Малко по-късно от Зъболекарския съюз са свикали са среща, за да може да се спазят сроковете в промяната на Наредба 2, която определя безплатните зъбни протези на възрастните хора. На 28 март при среща в сградата на НЗОК се оказало, че председателят на НЗОК д-р Глинка Комитов, че не знае защо от Зъболекарския съюз са там, а що се отнася до финансиране на подобна дейност, няма документ.

Ден след това, на 29 март е потвърдено, че са заделени 20 млн. лева и че ще има промяна в Наредбата. "Добавихме и искане пациентите с тежки психични заболявания да бъдат лекувани от обща анестезия. Направо е престъпление до 18 година тези деца да имат право да се лекуват под обща анестезия, а навършвайки 18 години и един ден това право да им се отнема", обясни председателят на Зъболекарския съюз.

На 9 май т.г. в Държавен вестник Наредба 2 бе публикувана с това допълнение, което дава възможност за възстановяване дъвкателната дейност на пациентите над 65 години. Там са заложени сроковете, в които поетапно да бъдат включени отделните възрастови групи. Това предполагаше активност от НЗОК, разказа д-р Миланов.

Той обясни, че е упълномощен от бившия служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев да потвърди думите му за осигурени 20 млн. лева за зъбни протези на възрастните. Той ще подготви писмо за всичко, свършено по време на неговия мандат, информира зъболекарят.

Той бе категоричен, че Българският зъболекарски съюз ще спази поетите отговорности тази дейност да бъде реализарана. С ръководителите на факултетите по дентална медицина в страната са се договорили какво може да се направи, за да възстановят зъбите на хората от третата възраст.

Д-р Миланов благодари на декана на факултета по дентална медицина в София проф. Андон Филчев, на проф. Георги Тодоров от Пловдив, на проф. Методи Абаджиев от Варна и д-р Хаик Папазян, главен асистент катедра протетика. За 24 часа изработиха и депозираха в НЗОК експертна оценка за всичко, което се отнася за реализацията на тази дейност, обясни председателят на Зъболекарския съюз.

Българският пенсионер не трябва да доплаща за клиничната работа в нашите кабинети. Няма да се съгласим с тази незавидна роля, която ни определят, каза д-р Миланов и поясни, че изработването на протеза е свързано най-малко с шест посещения на пациента при зъболекаря.

Няма да допуснем по никакви причини някой "да се заиграва и да си измива ръцете" относно отговорности съобразно Конституцията на РБ, допълни той. Кой е този министър на здравеопазването, който ще инициира промяна на нормативен документ, свързан със солиден финансов разход и това няма да е съгласувано с финансовия министър, с управителя на НЗОК, - няма такъв, защото това са разумни хора. Сегашният здравен министър е насаден на пачи яйца с целия си екип, заяви той, припомняйки, че Семерджиев ще има писмо с извършеното по време на неговия мандат.

В Бюджета на Здравната каса за дентална помощ не са заложени парите за тези зъбни протези. Бюджетът на държавата се определя от 1 януари до 31 декември, а НРД е от 1 април до 1 април - периода на две отделни финансови години.

Д-р Георги Сойтариев зам.-председател БЗС обяви, че около 4,5% е сумата за дентална помощ от бюджета на Националния рамков договор (НРД). Дейността за възстановяване на дъвкателните способности на възрастните хора, дори да се намерят пари, не може да започне от 1 юли.
Причината е, че Касата и Надзорния съвет ще протакат, ако има решение, неговото изпълнение ще започне най-рано от 1 септември. Тогава няма да са 20 млн. Лева. Няма безплатна пломба, допълни д-р Сойтариев.