Процедурата за избор на софтуерна компания и доставчик на четци за пръстовите отпечатъци е приключила скоростно в петък, като за победител е обявен консорциумът "Стемо – Гама консулт", съобщи capital.bg.

При проектобюджет за системата от 400 хил. лв. без ДДС и цена до 240 лв. без ДДС за едно устройство предпочетената оферта на "Стемо – Гама консулт" е за 398 хил. лв. и съответно 239 лв. за четец, докато отпадналата "Контракс" предлагаше цена от 88 хил. лв. без ДДС и 190 лв. за устройство.

Изборът на четири пъти по-скъпата оферта идва по линия на техническото предложение, което се е оказало с по-голяма тежест.

"Стемо – Гама консулт" получава максимума точки, а вторият конкурент - почти два пъти по-малко. Класирането беше направено само за седмица.

От "Контракс" неофициално са коментирали, че ще обжалват.

Изборът на изпълнител на системата за пръстова идентификация е на два етапа. Първо се оценява техническото задание, а след това ценовата оферта и се избира икономически най-изгодното предложение.

Преди дни стана ясно, че на първия етап комисията на здравната каса, в която участват и двама независими експерти от Агенцията за обществени поръчки, е дала 65 точки на техническата оферта на първия консорциум, а вторите са получили 34.783 точки. Тъй като цената има тежест само 35% в оценката, на първо място е класирана офертата на консорциума "Стемо – Гама консулт".

Самата заповед на управителя на здравната каса, с която се провежда процедурата, беше обжалвана във Върховния административен съд като незаконосъобразна.

Припомняме, Българският лекарски съюз реши да не подписва рамков договор с касата аз тази година, като основен аргумент за решението беше именно несъгласието с идеята за пръстов идентификатор.