Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плати дължимото за ноември месец на аптеките.

След като днес от Българския фармацевтичен съюз обявиха, че заради отказа на Здравната каса да изплати дължимото може снабдяването на аптечната мрежа по празниците да се окаже без лекарствата, които се заплащат по касата, по спешност е проведена среща в Министерство на здравеопазването.

На нея са присъствали министърът в оставка Петър Москов, зам.-министърът и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков, подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева и председателят на БФС проф. Илко Гетов.

Намерено е решение на проблема с дължимите от НЗОК плащания за периода 01-15 ноември 2016 г.

За "празнични проблеми" с лекарства по здравна каса предупреждават фармацевти

За "празнични проблеми" с лекарства по здравна каса предупреждават фармацевти

От НЗОК са отказали да платят парите за ноември

До края на тази година ще бъде платена част от дължимата сума от НЗОК на аптеките, уверяват от Здравното министерство.

Припомняме, парите са в размер на близо 31 млн. лв., а според предишното решение на Касата те щяха да бъдат платени чак след 9 януари.

От Фармацевтичния съюз предупредиха, че може да се очаква търговците на едро да спрат да зареждат аптеките. Самите аптеки пък, съгласно договорите си, имат право да спрат отпускането на лекарства при неплащане на дължимите суми от Здравната каса.

По-късно днес на свое извънредно заседание Надзорният съвет на НЗОК потвърди решението.

Това ще позволи безпроблемното и непрекъснато снабдяване на аптеките, работещи с НЗОК, както и ще гарантира достъпа на пациентите до необходимите им лекарствени продукти.