Националната здравноосигурителна каса облекчи изискванията за извънболнична помощ при захарен диабет.

Новите изисквания се отнасят за инсулиново лечение на захарен диабет тип 1, лечение на захарен диабет тип 2, лечение с медикамента „Метотрексат“.

Промените са направени във връзка с актуализацията на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС), съдържащ медикаменти за домашно лечение, които НЗОК заплаща.

В списъка вече са включени новите лекарствени продукти с Международни непатентни наименования /INN/ Insulin degludec – за захарен диабет тип 1 и тип 2 и Empagliflozin-SGLT2 инхибитори за захарен диабет тип 2, както и промяна във възрастовите ограничения на Insulin detemir.

Отпада и необходимостта от прилагане на копие от рецептурната книжка към документите, с които се предписва терапията. Това се случва заради възможността за обективизиране на информацията за проведена предхождаща терапия от информационната система на НЗОК.

Освен това в ПЛС вече е включен медикаментът "Метотрексат" за парентерално приложение при лечение на пациенти с псориазис, серопозитивен ревматоиден артрит и юношески (ювенилен) артрит.

Новите изисквания са в сила от 1 февруари 2016 г.