Нов контролен механизъм за болниците - кол център към НЗОК ще проверява качеството на здравните услуги в лечебните заведения.

Здравният министър Петър Москов лично представи идеята пред журналисти, като обясни, че Надзорният съвет на Касата вече е взел решението това да се случи.

Новото звено ще се свързва по телефона с пациенти и на случаен принцип, и по конкретен подбор, за да задава въпроси за полученото в определени болници лечение.

Вотът на недоверие за БСП е срещу цялото правителство, а за ДПС е диалог

Вотът на недоверие за БСП е срещу цялото правителство, а за ДПС е диалог

От БДЦ давали индикации, че и те могат да се присъединят

 

Механизмът ще се използва особено активно при болници, за които има постъпили сигнали за нарушения. Касата управлява над 3 милиарда лева, беше крайно време този контролен принцип да се въведе, убеден е Москов. 

Запитан от News.bg не се ли опасява от тенденциозните отзиви на недобронамерени пациенти, той отби подобни грижи с аргументацията, че отзивите няма да са причина за моментални наказания, а за задълбочени проверки. 

Кол центърът ще се финансира от парите на Касата, а идеята ще се валидира максимално бързо - още от идната седмица ще се изготви план за нея.