Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разпореди проверка в столичната болница "Св. Екатерина".
Поводът е случай на починала пациентка, за която се твърди, че не е могла да заплати лечението си, предаде БНТ.

Д-р Ленков: Здравната каса се превърна в отдел на финансовото министерство

Д-р Ленков: Здравната каса се превърна в отдел на финансовото министерство

Пациентите се осигуряват, но парите потъват, смята Ангелина Бонева

Пациентски организации сигнализират, че жената е починала, защото не е могла да плати за лечението си. Тя се нуждаела от поставянето на сърдечна клапа.
В същото време от болницата обясняват, че жената е починала заради тежкото си здравословно състояние.

Организациите алармират, че жената не е имала необходимите 10 хиляди лева, които трябва да доплати за операцията по поставяне на сърдечната клапа. Според наредбите поставянето на сърдечна клапа възлиза на 50 хиляди лева. От 1 април 40 хиляди лева от тази сума се поемат от НЗОК, а пациентът трябва да доплати останалите 10 хиляди лева. Според пациентските организации тази сума била непосилна за болната, което довело до смъртта ѝ.

След сигнала Касата веднага е разпоредила случаят около смъртта на пациентката да се провери. Д-р Галя Кондова от НЗОК обясни, че проверката се извършва от цял екип в болницата и констатациите трябва да са готови в рамките на днешния ден.

Служителите на НЗОК проверяват статуса, приемането и цялата история на заболяването на починалата жена.

Ако се установят нарушения след приключването на проверката, ще се наложат съответните санкции, предвидени в закона, допълни Кондова. Тя прикани пациентите да подават сигнали в Касата, ако е поискано такъв вид доплащане от тях.