Депутатите приеха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така за тази година Касата ще разполага с над 7 милиарда лева. Това е с 910,9 млн. лв. повече от 2022.

Бюджетът на НЗОК е балансиран.

Георги Гьоков от БСП поиска лекарствата за децата до 15 години да са безплатни. Андрей Чорбанов от ИТН настоя за повече средства за профилактика и диагностика.

Лидерът на червените Корнелия Нинова се ядоса, че депутатските банки били пълни, докато се гласували порциите във властта, а сега били празни. Имаме ли стабилност по големия бюджет, попита тя и припомни, че Асен Василев се е отказал от параметрите, които бюджетна комисия гласува по големия бюджет. Според нея, за да се гледат малките бюджети, трябва да има стабилност по големия. Двата малки бюджета зависят от големия, изтъкна Нинова. Тя се притеснява от днешното между лидерите в полза на финансист номер едно. Знаете ли какво правите в момента, попита лидерът на БСП. Играете си със съдбата на хората, предупреди тя.

За 90 минути, съвет и почивка депутатите не могат да си подредят дневния ред

За 90 минути, съвет и почивка депутатите не могат да си подредят дневния ред

Още при гласуването на дневния ред депутатите влязоха в спорове

Умеете да преувеличавате и драматизирате това, което се случва, отговори й Венеция Ангова от ПП/ДБ.

Предложенията на социалистите не се пребориха в зала. ИТН пък осигуриха допълнително финансиране за детските психиатрии.

Увеличават се заплатите на служителите в НЗОК и в регионалните здравни каси. За първична извънболнична медицинска помощ ще се похарчат 452,6 млн. лв. или с 88,9 млн. лв. повече от 2022 г. За специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл.за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение има 455,7 млн. лв., или с 75,4 млн. лв. повече от предходната. Повече средства депутатите гласуваха и за дентална помощ - 274,1 млн. лв., или с 34,3 млн. лв. повече от 2022 г. За медико-диагностична дейност са заложени 237,3 млн. лв., или с 30,0 млн. лв. повече от 2022 г. Над 3 милиарда лева са предвидени за болнична помощ. За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са одобрени 205,4 млн. лв. или с 28,0 млн. лв. повече от 2022 г.

Депутатите поспориха и кой толерира корупцията. Според Георги Гьоков управляващите по терлички си вкарвали важните за тях неща, вместо важните за хората.

С протест спешните медици напомнят на депутатите да им вдигнат заплатите

С протест спешните медици напомнят на депутатите да им вдигнат заплатите

Проявата е организирана от синдикат "Защита".