В прессъобщение Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се противопоставя на твърдения, че се ограничава лъчетерапията на онкоболни пациенти.

От Здравната каса обаче уточняват, че има увеличение на обемите от дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г.

Затова и те се планират в рамките на тримесечие: "Определените месечни обеми за лечебните заведения, осигуряващи лечение по лъчетерапия, дават възможности за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, като е създадена възможност за използване на обемите в рамките на тримесечието."

От НЗОК специално уточняват, че в Националния рамков договор за медицински дейности 2018, който е подписан двустранно от БЛС и НЗОК, чл. 344, ал.9 въвежда разрешителен режим в РЗОК за извършване на дейности по КП №251.2, КП№252.1, КП№252.2 и Апр №36", т.е. при лъчелечение на онкоболни пациенти.

Средствата, предвидени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. осигуряват лечението на всички пациенти, които се нуждаят от този вид терапия, посочват обаче от НЗОК.