Общинската болница в Павликени получава 38 хиляди лева от Министерството на здравеопазването. Средствата са необходими, за да здравното заведение може да покрие част от разходите си за кислород за лечение на тежко болни пациенти с коронавирус, съобщи БНР.

Заболеваемостта в общината достигна 362 на 100 000 души население. От миналата седмица пациентите на болнично лечение в Павликени се увеличават и достигнаха 24-ма, като половината от тях са на кислородно лечение. Свободни са 16 легла в Covid секторите.

Разходите за кислород се увеличават и на месец плащаме по 10-12 хиляди лева, което е непосилен разход за лечебното заведение, дължими са и 16 хиляди лева за кислородната инсталация, коментира болничният управител д-р Ренета Кръстева.

Отпускат 10 млн. лева за кислород за болниците

Отпускат 10 млн. лева за кислород за болниците

Средствата ще бъдат предоставени като субсидии на лечебните заведения с пациенти с COVID-19

"Получихме подкрепа, ще можем да си платим доизграждането на кислородната инсталация, която се оказа, че дебитът ѝ ни не достига. Трудно ни е много", призна тя.

Дарителска кампания за кислород на болницата провежда и Община Павликени. Лечебното заведение приключва годината на загуба, но няма просрочени задължения, увери д-р Кръстева.

Припомняме, че началото на декември стана ясно, че 197 лечебни заведения ще бъдат подпомогнати с общо 10 млн. лв. заради повишените разходи за кислородолечение.

Финансовият ресурс е разпределен справедлив начин - на база отчетените пред НЗОК случаи на пациенти с диагноза COVID-19 за периода септември, октомври и ноември 2021 г.