Регионална здравна инспекция обяви грипна епидемия в Стара Загора заради увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни. Тенденцията за достигане на епидемичната стойност се запазва. Считано от 24 януари 2018 г. РЗИ - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора.

Най-малките са сред най-силно боледуващите. Най-висока заболяемост се регистрира сред възрастовите групи от 0 - 4 и 5 - 14 години.

РЗИ - Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието да бъдат прекратени учебните занятия в област Стара Загора за периода 24 - 26 януари 2018 г.

Грипна ваканция за 153 училища в страната

Грипна ваканция за 153 училища в страната

Училищата са в Пазарджик, Благоевград, Габрово, Бургас, Софийска област

Препоръчва се на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията. За лечебните заведения за извънболнична помощ като медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ препоръчително е да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност.

Отмениха грипната епидемия в област Перник

Отмениха грипната епидемия в област Перник

Учебните занятия във всички училища в района са възстановени

На населението пък РЗИ препоръчва да ограничат социалните си контакти; болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение; при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

От Здравната инспекция изтъкват, че това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.