По-бързо трябва да се открие лекарствен продукт срещу коронавируса, а след това ваксина. Оптимистичният вариант това да се случи e до края на годината. Това мнение изрази в сутрешния блок на Нова телевизия д-р Нина Янчева от Инфекционзната болница в София.

Тя коментира кое е общото между коронавируса и ХИП. Според д-р Янчева общото между двете заболявания е първо в конспиративните теории. И в началото на ХИВ епидемията също много се е спорило има ли го този вирус, от него ли са умирали хората или от токсичната терапия. Най-парадоксален е спорът дали COVID-19 e лабораторен или природен. За това също се е спорило при откриването на ХИВ вируса, обясни тя.

По думите на д-р Янчева геномът на ХИВ вируса няма нищо общо с този на коронавируса. Тя посочи, че има множество проучвания дали лекарства за ХИВ помагат при лечението на коронавирус, които дават противоречиви данни В последно време големи надежди се дават на медикамента рандесивир.

"Това е нов медикамент, който е във фаза на клинични изпитания, но с временно одобрение в САЩ, Канада, Япония и Тайланд, защото той показва най-оптимистични данни - скъсява болничния престой с 30% и намалява процента на неблагоприятен изход от заболяването", каза още д-р Янчева.