Заради разрастващата се епидемия от COVID-19 в Кюстендил, в градската поликлиника се изгражда филтър за пациентите и влизащите граждани, съобщи БНР с позоваване на областния управител Виктор Янев.

Мярката за филтър при влизане се въвежда по искане на общопрактикуващите лекари, чиито кабинети са в сградата. Тя ще се прилага с 24-часов режим. На всички влизащи се измерва температурата, а по лекарска преценка ще се правят и антигенни тестове. Неофициално се коментира, че от 7 прегледани пациенти 5 са с коронавирус.

От днес в града влезе в сила разпоредба за задължително носене на маски и на открито. Не е изключено и въвеждане на частичен локдаун, ако броят на новозаразените продължава да расте.

Маските стават задължителни на открито в Кюстендил

Маските стават задължителни на открито в Кюстендил

Нови мерки срещу пандемията

"Ако заболеваемостта расте и то с такива темпове, които вече са над 500 дори, ще се наложи да предприемем и по-сериозни мерки, включително, може би, един частичен локдаун", коментира областният управител Виктор Янев.

Същевременно беше обявено, че Министерството на здравеопазването ще окаже логистична помощ за районната болница в Кюстендил, където в двете COVID-отделения вече са приети към 80 заразени с коронавирус. Заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов се ангажира, че на лечебното заведение ще бъдат предоставени два кислородни концентратора.

Огнища на COVID-19 в шивашки цех и социален дом в Кюстендил

Огнища на COVID-19 в шивашки цех и социален дом в Кюстендил

Областният управител уверява, че ситуацията в региона е под контрол